Aardwerk Zomerschool 2015: uitgesteld

Uitgesteld tot 2016! Behalve TuinHack Hackathon
button children button tuinhack button bootcamp button soils
English >

Hackathon Stadslandbouw: TuinHack

In associatie met deEindhoven Mini Maker Faire, organiseert Aardwerk een stadslandbouw hackathon. Uitdagingen: Maken, Spelen, Quantificeren en Distribueren.

U maakt deel uit van een multi-diciplinair team dat innovatieve concepten binnen 32 uur tot een werkend prototype brengt. U ontmoet inhoudelijke deskundigen, creatieven, makers, ondernemers en hackers.

We duiken in de concreten uitdagingen van de stadsvoedingscyclus., van bodemvertroetelen tot oogsten tot eten op tafel tot toilet en weer terug naar de bodem. Deze uitdagingen zijn mogelijkheden voor vernieuwing en creatieve oplossingen. We onderzoeken nieuwe toepassingen van bestaande en passende technologie om oplossingen te bieden op menselijke schaal in een industriële wereld.

Het doel is een werkend prototype the maken binnen de twee dagen van de hackathon. Dat prototype kan het startpunt zijn voor verdere ontwikkeling door uw team, de eigenaar van de uitdaging of een andere sponsor.

Alle projecten komen in de etalage van de Mindhoven website waar deze te vinden zullen zijn en mogelijk investeerders aantrekken om het project verder op de markt te brengen.

Er zijn prijzen te winnen, geld of in-natura.

DOELGROEP

De TuinHack stadslandbouw hackathon is interessant voor mensen in stadslandbouw, ontwerp, vormgeving, kunst, hardware en software techonolgie, bedrijfsontwikkeling en marketing.

Met name jong-professionele en senior mensen zijn van harte uitgenodigd deel te nemen. We mikken op een goede balans van mannen en vrouwen, locale en expat mensen uit de region Eindhoven en de Euroregio inclusief België, Luxemburg, Duitsland, Groot Brittanië en Denemarken. Maar iedereen is welkom natuurlijk.

UW WINST

 • Buitengewone gelegenheid met mensen te werken die u normaal gesproken niet zou ontmoeten in uw eigen netwerk. Denk ook aan de 3000 bezoekers en exposanten van de Eindhoven Mini Maker Faire die deze dagen aanwezig zijn.
 • Word geïnspireerd en bereik iets praktisch bruikbaars buiten uw gewoonlijke comfort zone. De roes van ontdekking!
 • Geweldig eten en goed gezelschap.
 • Ga naar huis met nieuwe vrienden en nieuwe ideeën voor bedrijvingheid.

TEAM

leo1200Leo Bakx – veteraan van diverse hackathons, zoals Flora Fauna Hack, Age Hack I & II, Hack Food Waste en Future Food Hack. Permacultuur ontwerper en docent bij Aardwerk Academie. Betrokken bij verschillende stadslandbouwprojecten in Eindhoven zoals de High Tech Campus en Technische Universiteit Eindhoven Community Gardens.

Hij wordt bijgestaan door een team van vrijwilligers en gasten.

 

dscf6753Elin Olga Magndahl is onze Zweedse Chef en bereidt heerlijke en gezonde maaltijden. Ze wordt bijgestaan door onze deskundige vrijwilligers. Elin Olga reist door Europa en verzorgt de catering bij vele permacultuurcursussen en festivals, onder meer vorig jaar bij Ridgedale Permaculture in Värmland, Zweden. “This is my passion and my aspiration, to offer a culinary adventure into the world of health and flavour. I wish to grow within the practice as a chef and nurture people all over Europe.

LOCATIE & DATA

VDMA, Vestdijk 27, Eindhoven, Nederland (onder voorbehoud) – Co-locatie met Eindhoven Mini Maker Faire 2015

29/30 augustus 2015, 09:00 – laat. Prijsuitreiking en afsluiting 30 augustus om 16:00 uur.

KOSTEN & REGISTRATIE

Deelname prijs: GRATIS! inclusief maaltijden.

Registeer online. Registratie open tot 1 augustus. Beperkte plaatsen beschikbaar, dus reserveer snel.


Permacultuur Basisopleiding (Boot Camp)

Een intensieve praktische beleving die u in staat stelt uw bedrijf of organisatie te transformeren van lineaire industriële “oude economie” naar een toekomstbestendige op menselijke maat circulaire “nieuwe economie”. Met internationaal gerespecteerd en rijkelijk ervaren docenten team John Button, Francesca Simonetti en vrienden. In het Eindhovense Stadslab Sint Josef. Met heerlijk vegetarische maaltijden van onze Zweedse Chef Elin Olga Magndahl. Een gelegenheid om met andere geïnspireerde ondernemers en ondernemende top-mensen in overheden en NGO’s te netwerken.

Deelnemers die de cursus succesvol afronden ontvangen een internationaal erkend PDC certificaat.

Het programma omvat onder meer:

 • Permacultuur ethiek en ontwerpprincipes,
 • Ontwerpen met de natuur mee, niet er tegenin,
 • Systeemdenken,
 • Locatie specifiek ontwerpen,
 • Ontwikkelen van natuurlijk en sociaal kapitaal,
 • Regeneratieve bedrijfssystemen,
 • Effectieve langer-termijn ROI strategieën in een chaotische wereld,
 • Bloeiende lerende gemeenschappen.

doelgroep

Ondernemers en bedrijfseigenaren, beleidsmakers in de overheid, creatieve innovators en ontwikkelaars. De cursus kan ook interessant zijn voor studenten op het gebied van bestuur, onderwijs of bedrijfsmanagement.

uw winst

 • U kan verbindingen maken tussen creatieve en passende oplossingen en de vele uitdagingen van vandaag – en morgen. Deze cursus zal uw leven veranderen.
 • U ontwikkelt uw netwerk in permanente innovatie.
 • U ontdekt gereedschappen en prakitsche vaardigheden om uw eigen systemen te ontwerpen en verbeteren – in uw eigen bedrijf, organisatie of gemeenschap.

TEAM

cropped-cropped-dscf709011Internationaal gewaardeerde docenten John Button and Francesca Simonetti leiden de cursus, met verrassende gasten. John and Franci hebben samen meer dan 40 jaar wereldwijde ervaring in permacultuur ontwerp en educatie.

John Button, is Permacultuur ontwerper, docent en adviseur, met meer dan 30 jaar ervaring in Australië, Zuid en Zuid-Oost Azië, Afrika en Europa. In een grote diversiteit aan klimaten, sociale en economische omstandigheden, werkend met individuen, instituten en commerciële ondernemingen.

Francesca Simonetti is agronomist en adviseur, met meer dan 15 jaar professionele ervaring. Ze werkte voor overheden, publiek en private klanten in diverse sectoren zoals landschapsontwerp, fytopathologie, visuele bos beoordeling, milieu beoordeling, bewaking van bos- en landbouwgewassen, milieu-educatie en creatieve workshops voor kinderen.

John en Franci wonen in Montescheno, Italië.

Website: naturedesignsjohnfranci.com

dscf6753Elin Olga Magndahl is onze Zweedse Chef en bereidt heerlijke en gezonde maaltijden. Ze wordt bijgestaan door onze deskundige vrijwilligers. Elin Olga reist door Europa en verzorgt de catering bij vele permacultuurcursussen en festivals, onder meer vorig jaar bij Ridgedale Permaculture in Värmland, Zweden. “This is my passion and my aspiration, to offer a culinary adventure into the world of health and flavour. I wish to grow within the practice as a chef and nurture people all over Europe.

LOCATie & DATa

Stadslab St. Josef, Bloemfonteintraat 62, Eindhoven, Nederland.

De cursus start op 3 augustus 2015 en wordt afgesloten op 24 augustus. Er zijn twee vrije dagen en drie excusiedagen opgenomen in het programma.

Kosten & REGISTRATIe

Deelname prijs: €2700 inclusief alle maaltijden en BTW; exclusief accommodatie.
We helpen u graag met het boeken van accommodatie. Hierover nemen wij na ontvangst van uw registratie contact met u op.

Registratie uitgesteld.

Workshop werken met kinderen & permacultuur

U heeft een bedrijf of organisatie en biedt in-huis kinderopvang voor uw werknemers. Of u leidt een school met een schooltuin. Is het een kunstje, een bodemloze kostenpost of kan het een productief pluspunt zijn voor uw organisatie?

Permacultuur ontwerpprincipes kunnen helpen bij het scheppen van inkomsten om operationele kosten te reduceren terwijl u doelen in maatschappelijk verantwoord ondernemen of kerndoelen in het leerplan te realiseren. En, natuurlijk, een stads(school)tuin is cool, leuk en gezond… en kan de vastgoedwaarde substantieel verhogen.

Internationaal bekend docent Gaye Amus uit Finland/Turkije, introduceert in deze workshop permacultuurontwerpprincipes voor het succesvol uitvoeren van een “openlucht klaslokaal” voor een breed toepassingsgebied zoals bedrijfskinderopvang, voorschoolse en naschoolse kinderopvang, primair en voortgezet onderwijs.

“This two day workshop will give an insight on how children can be included in Permaculture. It will provide participants the opportunity to learn what permaculture has to offer to children and find ways of imbedding it in their learning environments. This workshop which includes presentations, group work and games is primarily held outdoors. It is aimed at kindergarten teachers, educators, policy makers and anyone who is interested in permaculture with children.” – Gaye Amus

doelgroep

Ondernemers en bedrijfseigenaren, dagopvang managers, schooldirecties, docenten, onderwijsontwikkelaars, beleidsmakers bij overheden, sociale innovators, ouders en ondersteunend personeel. De workshop kan ook interessant zijn voor studenten op het gebied van onderwijs en bedrijfsmanagement.

uw winst

 • U vindt inspiratie om uw eigen “buiten klas” te maken.
 • Kinderen zijn gezonder en blijer, met mogelijk lagere ziektekosten en hogere creativiteit en productiviteit in hun leven.
 • Uw dagopvang of school kan een bescheiden winst draaien op basis van producten en diensten uit de tuin.
 • U ontdekt manieren om kerndoelen (school of bedrijf) te realiseren door te genieten van activiteiten in de natuur.
 • U heeft en leuke en leerzame belevenis!

TEAM

Gaye Amus_bio_photoGaye Amus is een natuur- en milieu educator, gespecialiseerd in voorschoolse educatie en een permacultuurontwerper met ruime ervaring in warme en koude klimaten. Ze heeft bijzondere belangstelling in alternatief onderwijs en een passie voor voorschoolse educatie. Haar ervaringen op dit gebied vloeien voort uit haar bekendheid met de Reggio Emilia benadering en natuuronderwijs dat actueel in de Scandinavische landen plaats vindt. Ze geeft regelmatig workshops en seminars over natuuronderwijs, kleuterschool in het bos en duurzaamheid in voorschools onderwijs. Haar ontdekkingsreis met het toepassen van permacultuurontwerp begon in de kleuterschool waar ze werkte en haar tuin in Finland. Gaye is lid van het European Permaculture Teachers Network en nam deel aan een tweejarig EU-gefinancierd project “Teaching permaculture in Europe: sustainable ways of sharing knowledge” welk door de nationale agentschappen van de 12 partnerlanden als “zeer goed” werd beoordeeld.

Website: learninginnature.org

LOCATIe & DAta

Stadslab St. Josef, Bloemfonteinstraat 62, Eindhoven, Nederland

25/26 augustus 2015, 09:00 – 17:00.

Kosten & REGISTRATIe

Deelname prijs: €300 inclusief maaltijden en BTW. Exclusief overnachting.
We helpen u graag met het boeken van accommodatie. Hierover nemen wij na ontvangst van uw registratie contact met u op.

Registatie uitgesteld.

Workshop Levende Bodems

Verander de bodem – verander de mensen. Voedselproductie, gezondheid, welzijn en gemeenschap zijn nauw met elkaar verbonden. Het begint allemaal bij de toestand vna de bodem, de levende huid van onze kleine blauwe planeet. De Voedsel en Landbouw Organisatie van de Verenigde Naties riep 2015 uit tot Internationaal Jaar van de bodems. Deze workshop, Levende Bodems, geeft praktische handreikingen voor regenratief ontwerp voor onze uitgeputte bodems. Wat we kunnen doen als consument, producent, regelgever, ondernemer etc.

doelgroep

Ondernemers, bedrijfseigenaren, stadsboeren, beleidsmakers bij overheden en sociale innovators. De workshop kan ook interessant zijn voor studenten in land- en tuinbouw, veeteelt, voeding en bedrijfsmanagement.

uw winst

 • U neemt gereerdschappen mee naar huis om uw bodems te verrijken.
 • U zult uw bodems nooit meer op de zelfde manier zien: geen vuilstort maar een goudmijn.
 • U heeft een beter begrip van de bodem als levend system met suggesties om deze levende gemeenschap in te zetten voor grotere gezondheid, meer welzijn en succesvol ondernemen.

TEAM

IMG_0279Linder van den Heerik, studeerde bij permacultuurdeskundigen Patrick Whitefield, Rosemary Morrow en Tomas Remiarz. Met Frans-Jan de Waard, auteur van “Tuinen van overvloed”, doceert hij Permaculture Ontwerp Cursussen (PDC’s) sinds 2011. Linder ondersteunt vele vrijwilligersprojecten en doet docentenstages.

LOCATIe & DATa

Stadslab St. Josef, Bloemfonteinstraat 62, Eindhoven, Nederland

27/28 augustus 2015, 09:00 – 17:00.

kosten & REGISTRATIe

Deelname prijs : inclusief maaltijden en BTW. Exclusief overnachting.
We helpen u graag met het boeken van accommodatie. Hierover nemen wij na ontvangst van uw registratie contact met u op.

Registatie uitgesteld.