HTC Community Garden update

Photo courtesy of HTC Community GardenGisteren startte het tweede seizoen voor de Community Garden op de High Tech Campus in Eindhoven. Bekende en nieuwe gezichten kwamen naar de workshop over sheet mulching en site analysis.

Het was wat kil in vergelijking met de afgelopen dagen, maar toch was er een behoorlijk opkomst. Allemaal reuze enthousiaste mensen, die de voorjaarskriebels hebben en meteen de handen in de bodem willen steken.

Na een korte uitleg voor de nieuwelingen over mulching ging men aan de slag met het aanvullen van het eerste deel van de ‘permacultuur’ tuin. Normaal wordt bij een sheet mulch eerste een laag groen plantenmateriaal op de bodem aangebracht, gevolgd door bodemverbeteraars als stalmest, bloedmeel en mineralen als lavameel en bentoniet. Daarop karton of krantenpapier (nat) met een toplaag van 25-30cm stro, houtsnippers, cacoa doppen of ander ‘bruin’ materiaal. De combinatie van groen (stikstofrijk) en bruin (koolstofrijk) materiaal is essentieel voor het composterings- en fermentatieproces. Een sheet mulch beschermt de bodem niet alleen tegen weer en wind, maar voedt ook het bodemleven, wat weer de plantengroei stimuleert.

Na een korte pauze was er een brainstorm over locatie-eigenschappen. Waar de zon schijnt en schaduw valt; waar de wind vandaan komt, regenval, afwatering, stromen van mensen en materialen door het gebied etc. We deden een vergelijkende proef met bezinksnelheid van enkele bodemmonsters. Brabantse zandgrond, dus veel grofkorrelig zand en weinig organische stof. Dat laatste met name gaan we de komende maanden en jaren aan werken om dat op te krikken, want daarin ligt het geheim van de bodem vruchtbaarheid en de veerkracht van het systeem.