Plant het permacultuurzaadje…

Het Zaadje

“Permacultuur” is niet een tuin, een huis of welk ander ding dan ook.

Permacultuur ontwerpfilosofie is in je brein, je gedachten, je gevoel, tussen je oren en in je onderbuik. Permacultuur is een visie op de wereld, een manier van leven, een levensstijl.

Permacultuur stelt bij alles vragen, neemt niets als vanzelfsprekend aan. Het begrijpt de wereld als verbonden en samenwerkende systemen, is bewust van de hierarchie van system, daaruit voorvloeiende gedragingen en functies, van elementen, structuren, terugkoppeling en vertraging. Permacultuur begrijpt dat de wereld niet het model is, dat de natuur is zoals de natuur doet. Dat met de natuur meewerken beter is dan er tegenin – of zoals Louis Le Roy ooit zei: “Natuur uitschakelen, Natuur inschakelen” (1973).

Permacultuur is een ontwerpfilosofie die beoogt modellen te overstijgen en praktiseert radicale verbeelding. Met als eerste principe: “observeer en reageer” en zorg voor aarde en mens en delen van de overvloed van de natuur als ethische keuzes.