Observationeel Leren

Functie van Leren

Wat is de functie van leren? Aanpassen, evolueren en bloeien in onze dynamische kosmos. Of meer direct: verbreiden van leven in het algemeen en voortplanten van ons individuele zelf. Altijd met open ogen en een warm hart. Koesteren van de natuur, het goede leven en goed gezelschap. Delen van de weelde die we bijdragen.

Panta Rhei

“Curriculum” -of schoolwerkplan- bestaat in deze context niet. Want dat is geen relevant concept, heeft geen relatie met de observeerbare fysieke werkelijkheid. Er is geen wedstrijd, geen start geen finish, geen route – de kenmerken en taalkundige wortels van “curriculum”.  Er is geen ander doel dan verandering, geen ander resultaat dan evolutie. Er zijn vele ervaringen en mijlpalen, veel mislukkingen en successen, ervaringen te beleven. Er is altijd ruimte voor meer mijlpalen, falen, successen en ervaringen. Er is geen reflectie behalve zelf-reflectie, geen beoordeling behalve zelf-beoordeling.

Permacultuur Educatie

Wat moeten we hiermee in permacultuur educatie, een leerlandschap met beperkte structuren, als de 72-uren toegangscursus, het diplomatraject met 10 projecten en het standaard “curriculum” van Bill Mollison’s Permaculture: A Designers Manual (1988). Er is een regelmatig terugkerende roep om standaards.

De standaard zou moeten zijn: zelf-sturende observationeel leren en zelf-ontdekking, niets zo maar aannemen op authoriteit van een ander. Het betekent ook dat er geen onderscheid is tussen docent en student. We zijn allemaal lerende mensen, met diverse uiteenlopende eigen ervaringen. Een rapportage van ervaringen in het verleden is geen enkele garantie voor resultaten in de toekomst. Rapporten en certificaten lijken dan ook niet alleen overbodig maar ook misleidend en werken mogelijk averechts door het wekken van valse verwachtingen.

Mobiele Gemeenschappen

Mobiele mensen organiseren zich in reisgezelschappen die elkaar onderweg tegen komen. Ze ontmoeten elkaar in openbare werkplaatsen, eetbaar landschap, binnen en buitenactiviteiten. Ze ondernemen gezamenlijke projecten in een vrije en open uitwisseling van mensen, ideeën en middelen.

Natuurlijk leren vindt plaats in de context van het samen leven en samen ondernemen in gemeenschap.