HTC Oogst

Het afgelopen half jaar hebben wetenschappers en technici van de High Tech Campus (HTC) in Eindhoven elke veertien dagen gewerkt en geëxperimenteerd in een gezamenlijke moestuin. Aardwerk mocht het project begeleiden met praktische workshops en een introductie in permacultuur.

Dinsdag 10 september was de laatste workshop met Aardwerk: oogsten en fermenteren. De oogst was verrassend gezien het zeer spaarzame onderhoud dat gedaan is. Tomaten, courgettes, pompoenen en pepers groeiden welig zonder bijzondere aandacht. Een goede voorbereiding met sheet mulch en een beschutte plek in het bos heeft natuurlijk gelopen. Problemen met konijnen, slakken en dergelijke bleven uit.

Sandor Katz gaf een video-inleiding op fermenteren, waarna de HTC mensen enthousiast aan het snijden en kneden gingen. Het resultaat ziet er smakelijk en kleurig uit. En het smaakt naar meer. Wordt vervolgt…