Statia :: Slow Horticulture

Slow Food – een beweging gestart door Carlo Petrini in 1986 – begint natuurlijk bij Slow productie van biodiverse groenten, fruit en kruiden. Precies één van de initiatieven van GreenBlend op Statia.

Locaal & Biodivers

Slow Food staat voor kleinschalig lokaal geproduceerde voeding, waarbij de diversiteit en eigenheid van lokale keuken worden gestimuleerd. GreenBlend kweekt verschillende soorten zoete aardappel, een traditionele bron van koolhydraten in de regio die enigszins uit de gratie is door de dominantie van de fast-food (mais & soja) cultuur uit de VS.

Tuinbouw

Aardwerk werkt mee aan een initiatief fruit- en notenbomen terug te brengen in de lokale tuinbouw. Daarbij wordt o.a. gebruik gemaakt van permacultuuronwerpprincipes, -strategieën en technieken. Planten op contour, sheet mulching en combinatieteelt reduceren het onderhoud, reguleren de waterhuishouding en erosie, stimuleren de biodiversiteit en zorgen voor een gevarieerde opbrengst.

Bomencirkels

Op dit moment zijn we bezig met nieuwe aanplant van bomen, waaronder kokos palmen en citrus bomen. Deze staan op contour rond de watertank – strategisch in verband met irrigatie. In drie maanden tijd zijn de eerste citroengrasplantjes uitgegroeid tot enorme bossen, klaar voor verdere vermeerdering. Aan een kwart van de bananenplanten hebben zich fraaie trossen gevormd die we binnenkort kunnen oogsten.

In het midden van het terrein zijn diverse fruitbomen geplant in halve cirkel formaties, met ruimte er tussen voor combinatieteelt.

Combinatieteelt

In het laagste gelegen gebied wordt de bananenplantage herontwikkeld met sheet mulching en combinatieteelt met o.a. citroengras en ananas. Terwijl op andere strategische plaatsen een combinatie van passievrucht en legumineuse bomen als acacia (mimosa) en tan-tan aangeplant wordt.