Statia :: Nestgeur

Het rook al heel vertrouwd, de tropische dampen bij aankomst op het FDR vliegveld. Warme ontvangst door de douane. Waarom pak je zo’n koffer eigenlijk in?

Heel anders het onthaal door mijn nieuwe vrienden op Statia. Claire stond klaar met de truck en bij de eerste wandeling door het dorp ontmoette ik meteen bijna alle vrienden en bekenden van de vorige ronde. Even bijpraten en dan weer aan de slag.

De projecten die we in augustus na een eerste start achterlieten liggen er weelderig bij. De composthoop van Fransje is een feest van groen. Misschien niet helemaal de bedoeling, maar wel bruisend van leven.

Het bananenveldje is helemaal overgroeid met kruipers. Niettemin zijn de citroengrasplantjes uitgegroeid tot enorme bossen. Die kunnen zo gesplitst worden. En hoewel de ananassen niet zo groot geworden zijn, staan ze er in ieder geval fris en fruitig bij.

Het paddenstoelenkweekje is iets anders uitgevallen dan verwacht. De kweekbak ziet er wat droog en verlaten uit. Maar wat zie ik daar? In een scheur in de betonvloer, waar vaak de machines geparkeerd staan, prijkt een vluchtje op oesterzwammen gelijkende paddestoelen. Mini-formaat dat wel, maar mooi gevormd. Zou dat van die olie-vreters dan toch kloppen? Misschien iets om op de plaatselijke autowrakken te kweken dan 😉

Ondertussen ook de Moringa en passievruchten teruggevonden onder de Corelitta. Binnenkort aan de slag met het bouwen van een buitenkeuken en kampeerplaats.

O ja, het waterleidingnetwerk is helemaal klaar. De aannemers zijn vertrokken en de prachtige watermeters aan de straat staan allemaal keurig op slot. Zo gaan ze zeker veel langer mee. Toch mooi zo, jouw (4M) Europese belasting euro’s aan het werk te zien 😉